Tuesday, March 12, 2013

CATATAN 6 MAC 2013 Kisah super teksi tolak Umno

Menarik sekali kata-kata super teksi itu yang diucapnya pada suatu pagi yang damai saat menaiki  mobilnya  ke kota. “Saya,  selama 20 tahun menjadi super teksi sudah empat  kali mengundi (pemilu). Keempat-empat kali itu saya pangkah   Dacing (BN), tetapi kehidupan saya tetap sama, yang berubah ialah kenaikan harga minyak terutama selepas selesai pilihan raya umum (PRU)” kata sang super sambil mengemudi teksi, kebetulan pagi itu jalanraya tak macet.

Saya diam sambil berfikir mencari makna dari kata-katanya yang berbaur politik.  “Pada  PRU ke 12 (2008) saya pangkah Bulan Purnama (PAS)- kali pertama dalam hidup saya.  Tiba-tiba saya dapat empat biji tayar teksi grantis (percuma) dari pemerintah pusat” ujar super separuh usia itu dengan bangga.

“Sekarang saya sudah khabarkan kepada  keluarga saya dan teman-teman super, kalau mahu nasib  berubah,  pada PRU 13 akan datang jangan pangkah Dacing. Undilah Pakatan Rakyat (PR)”. Ujar sang super  sambil senyum.  Saya membalas senyumannya dengan secambak senyuman.No comments:

Post a Comment