Friday, October 14, 2011

Dunia semakin hodoh –Pak Samad


Oleh: Rossem

Usianya 76 tahun, namun semangat perjuanganya seperti mengalahkan orang muda. Masih upaya berdiri di pentas dalam tempoh lama kerana menyampaikan bait-bait puisi yang mengetarkan jiwa pendengar dan penghayat seni sastera. Atau mendengar ceramahnya yang memukau.

Ayat-ayat yang digunakan saat menyampaikan ceramah sukar untuk membezakan, apakah ia sedang berpuisi atau berceramah, kerana bahasa yang digunakan adalah bait-bait puisi juga. Hal demikian disebabkan ia dewasa dalam bahasa, makan minumnya adalah bahasa, tidur baringnya adalah bahasa, berjalan berdiri adalah bahasa, apalagi disaat di pentas di depan khalayak- pastinya persoalan bahasa ditekankan. Pendek kata, meniti usia dari muda sehingga sekarang kehidupannya adalah bahasa Melayu.

Di pentas separa politik seperti di Balai Islam, Kota Bharu, kelmarin, tiga kali diberikan kesempatan untuknya berbicara. Pertama mendiklomasi puisi berjudul “Dari Dinding Dewan” dan kedua, “Dari Dinding Madarasah”. Di sila-sila keduannya diberikan masa untuknya berucap ( sesi menjawab soalan). Namun ucapannya juga semacam sedang mendiklamasikan puisi, sarat dengan kata-kata puitis. Sesekali humoris.

Sebenarnya ia sedang marah. Sudah lama ia marah. Dan memang patut pun ia marah. Namun marahnya kepada pemimpin UMNO/ BN berbeda dari orang lain marah. Perbedaannya kerana ia bijak bermain bahasa sehingga ungkapan marahnya tidak menampakkan “seteruk” kata-kata sang pemidato dari kelompok politikus.

Rupanya bahasa puitis punya kekuatan tersendiri bila sang bicaranya memiliki kekuatan rohani yang kental, biarpun fizikal tampak sedikit berkurang lantaran usia. Sang Sasterawan Negara itu berjaya memukau khalayak lewat mesej yang sangat jelas yang disampaikan.

Khalayak memenuhi dewan, suatu hal yang tak diduga kerana malam itu (14 Oktober 2011) acaranya bertembung dengan perlawanan sepakbola antara Kelantan- Terengganu di Stadium Sultan Muhamad Ke IV, Kota Bharu yang jaraknya kurang lebih satu kilometer.

Kerana perlawanan itu, justeru moderator Bicara Rakyat (Forum Rakyat) YB Dato’ Wan Abdul Rahim, seorang kaki bola, sering memberhentikan acara bahkan saat Sasterawan Negara berucap juga dibuat pengumuman, memberitahu keputusan sepak bola yang diterimanya lewat handphone/ facebook, dari masa ke semasa.

Keputusan terakhir yang disampaikan ialah 2-2. Namun khalayak di dalam dewan sebenarnya tak pedulikan keputusan perlawanan sepak bola, mereka lebih terfokus kepada mesej yang mahu disampaikan para panelis, selain Sasterawan Negara Dato’ A. Samad Said, Exco Kanan Kerajaan Kelantan, YB Haji Husan Musa dan puteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahli Parlimen Lembah Pantai, YB Nurul Izah Anwar.

“Sewaktu dalam ASAS 50 bersama teman-teman seperti Allahyarham Osman Awang, Allahyarham Kris Mas, Mashuri SN, saat itu usia saya baru belasan tahun atau duapuluhan tahun. Saya mengidamkan dunia yang cantik. Saya khayalkan dunia ini seperti itu, tapi sampai usia saya mencerceh 76 tahun hari ini, dunia bukan semakin cantik sebaliknya semakin hodoh dan bodoh” ujarnya.

ASAS 50 atau lengkapnya Angkatan Sasterawan 50. Ditubuhkan di Singapura 6 Ogos 1950, ialah pertubuhan sebelum merdeka yang paling besar sumbangannya kepada perancangan dan perkembangan bahasa Melayu.

“Yang menggusarkan saya bila melihat pemimpin Malaysia selama lima dekad dikuasai kaum bangsawan, tak ada dari kaum bawahsawan. Mereka itu saat berkumpul untuk sarapan pagi cakap orang putih. Tak pernah merasai kesusahan seperti dirasai rakyat.
Kalau nampak susah pun, itu pura-pura. Mengayuh basikal dan naik bas. Semua itu lakonan” Kata Pak Samad.

Selanjutnya Pak Samad berujaran sepintas lalu tentang sejarah kemerdekaan “ Tunku Abdul Rahman Putera bukan seorang pejuang kemerdekaan, sebaliknya seorang penyambut kemerdekaan. Pejuang kemerdekaan sebenar ialah Dr. Burhanuddin Al- Helmi, Ahmad Bostaman, Mat Indera dan lain-lain, tapi olehkerana tokoh-tokoh itu tak disenangi Inggeris ditangkap dan akhirnya yang menganjung Inggeris ditabalkan sebagai bapak kemerdekaan.

No comments:

Post a Comment