Sunday, September 4, 2011

Kelantan Kehilangan Ulama yang diseganiOleh: Rossem
Ayat-ayat suci al- Quran yang dibacanya begitu nyaring dan bertenaga. Sesiapa juga yang menjadi makmun, yang belum kenal suara atau melihat wajahnya, pasti akan mengatakan, lelaki yang sedang mengimamkan solat itu usianya sekitar 30an. Namun bagi mereka yang sudah kenal biasa dengannya, sosok yang bersuara merdu dengan vokal yang sangat bertenaga itu, sudah melewati usia sepoh.

Meskipun usianya sudah lanjut, namun saat berbicara dengan tetamu atau memberi kuliah kepada sentri, suaranya mantap, bersemangat dan menyakinkan. Percakapannya sarat dengan nasihat keagamaan tapi bersulam humor. Sesiapa yang berbicara dengannya, pasti tidak sedar, jarum jam bergerak begitu pantas, mendahului jangkaan.

Itulah Tuan guru Haji Hashim Abu Bakar, lebih akrab dengan panggilan Ayah Sin. Pada tanggal 30 Ogos 2011, jam 1.15 sore, saat umat Islam merayakan hari raya aidilfitri tokoh ulama tersohor itu kembali rahmatullah dalam usia 91 tahun di rumahnya di komplek Madarasah Ad-Daniah Balakariah Pasir Tumboh, Kota Bharu, Kelantan, kerana sakit tua.

Lahir pada 1920, di Kg. Pantai Johor, Alor Setar, Kedah, daripada keluarga ulama. Bapanya berasal dari Pattani yang berhijrah ke Kedah dan berkahwin dengan anak tempatan. Pada 1935, ketika usianya 12 tahun, ibu bapanya menghantar belajar di Darul Ulum dan di Masjidil Haram, Mekah. Antara gurunya ketika itu, ialah Syeikh Mohd. Yasin al Padangni, seorang ulama terkenal di Mekah asal Minangkabau, Indonesia, Syeikh Hassan Mashud dan Syeikh Muhamad Alawi daripada Maghribi.

Sekembalinya ke tanah air (1939), dia menyambung lagi pengajian secara tradisional di Madarsah Asyariah, Bagan Datok, Perak, selama setahun (1940). Semasa Jepun menduduki Tanah Melayu beliau kembali ke kampung kelahirannya di Kedah, sehingglah pada 1946. Setahun selepas tentera Jepun menyerah kalah, Haji Hashim berhijrah ke Kelantan. Ketika di Kelantan, dia mendalami lagi ilmu agama di Pondok Bunut Payung.

Antara rakan-rakan sepengajian beliau ketika itu, samada sewaktu di Mekah, mahupun di tanah air, ialah bekas guru di Maahad Muhammadi, Ustaz Haji Hasan Idris, iaitu anak Tok Guru Haji Idris, Bachok dan Tok Guru Ayah Kob, Machang, Kelantan.

Madarasah Ad-Daniah Bal-akariah atau nama popularnya Pondok Terosan, Pasir Tumboh, dibuka pada 1953 oleh dua orang ulama bersuadara, Haji Mustafa bin Abu Bakar dan adiknya Haji Abdul Aziz Abu Bakar. Ketika itu Ayah Sin menyambung sentri di pesantren tersebut. Minat beliau kepada pengajian Islam secara tradisional menjadikan dirinya sangat sinonim dengan suasana pesanteran.

Kebetulan, Almarhum mempunyai hubungan kekeluargaan dengan Tok Guru Haji Abdul Aziz atau nama akrabnya, Tok Guru Ayah Jik, adalah adik ipar. Menurut haraki pondok Terosan, Ayah Sin merupakan murid paling kanan antara ribuan murid yang belajar di situ ketika itu. Justeru bila Tok Guru Ayah Jik meninggal dunia, maka kepimpinan pesanteran Pasir Tumboh diserahkan kepada beliau.

Ayah Sin, mula memimpin pesanteran pada 1987. Banyak perubahan dilakukannya sedikit demi sedikit, terutama membangunan pasarana. Masjid diperbesarkan, asrama-asrama moden untuk sentri setingi 5 lantai didirikan. Lengkap dengan kantin, kedai runcit dan lain-lain kemudahan, bagi menggantikan rumah-rumah kecil bebentuk pondok kayu yang sudah usang dan tidak teratur.

Hari ini, sesiapa yang berkunjung ke Pondok Terosan, akan terpegun dengan pembanguan yang dijalankan berbanding dengan sebelumnya.

Meskipun, sekolah-sekolah aliran agama dibangun di setiap daerah dan bandar dengan sistem pembelajarannya secara moden, namun kaedah pembelajaran agama secara tradisional seperti dipraktikkan di sini terus kekal.

Pondok Terusan upaya menarik minat ibu bapa untuk terus menghantar anak-anak mereka belajar. Sekarang terdapat seramai kira-kira 500 sentri daripada seluruh Malaysia, dan luar negara seperti Pattani (Thailand) dan Kemboja belajar di sini secara tetap, disamping ratusan lagi para pelajar yang mengikuti pengajian secara tidak formal, majoritinya warga tempatan.

Kerana jasa-jasa beliau dalam perkembangan agama Islam, khususnya dalam mempertahankan institiusi pondok tradisional untuk terus bediri sama tinggi dengan institiusi pengajian Islam secara moden, pada 2007 pemerintah Kelantan mencalonkan beliau sebagai Tokol Maal Hijrah 1428H bagi Negeri Kelantan.

Pada 2010, KDYMM Al Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V memperkenankan menganugerah gelaran Dato’ kepada beliau.

Ayah Sin yang mempunyai lima orang anak, dua lelaki dan tiga perempuan merupakan ulama yang disegani lagi dihormati. Beliau juga merupakan seorang yang zuhud. Sering dijemput untuk mengimamkan solat hajat perdana, yang dihadiri ribuan makmun, bila sesuatu kepentingan Islam cuba diinjak-injak oleh musuh Islam, seperti yang diadakan di Stadium Sultan Muhammad IX, Kota Bharu, suatu masa ketika beliau sihat dahulu.
3 comments:

 1. Bacaac Al-Fatiha buat al-marhum Tok Guru... http://www.youtube.com/watch?v=GU-qkMESuVQ&feature=fvwrel
  Hadits daripada Abdullah bin ‘Amr bin Ash رضي الله عنهما:

  Sesungguhnya Allah tidaklah mencabut ilmu dengan (menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekaligus dari (dada) hamba-hambaNya. Tetapi Allah Ta’ala menghilangkan ilmu itu dengan mematikan alim-ulama sehingga apabila tidak tertinggal satu orang alimpun, manusia akan menjadikan pemimpin-pemimpin dari orang-orang yang bodoh, maka tatkala mereka ditanya (tentang masalah agama), lalu mereka akan berfatwa tanpa ilmu, akhirnya mereka sesat dan menyesatkan. (Hadits riwayat al-Bukhari, Muslim, at-Tirmidhi dan Ibn Majah)..
  - semakin berkuranglah ilmu di dada umat setelah semakin perginya ulama...kita bimbang semakin banya yg tersesat, Ya ALLAH kami mohon rahmat dan dijauhi azab.

  ReplyDelete
 2. Benar Ustaz. Tapi dalam konteks Kelantan Insyaallah ulama pergi dan ulama datang.

  ReplyDelete
 3. Betul tu, Kelantan tidak sama dengan negeri-negeri lain di Malaysia. Ramai ulama di Kelantan. Mudah-mudahan negeri tersebut sentiasa mendapat rahmat dan menjadi contoh yang terbaik dalam mengembangkan syiar Islam di negara ini.

  ReplyDelete