Saturday, December 25, 2010

Karpal Singh, PAS dan Negara Islam

Oleh: Rossem
20 tahun lalu, ketika itu fizikalnya masih utuh, dia memberi sebuah kenyataan yang sangat kontroversi “Kalau PAS mahu meneruskan hasrat melaksanakan hukum Islam (syariah) di Malaysia, langkah mayat aku dulu”.

Masa berlalu. 20 tahun kemudian, tanggal 21 Disember 2010, saat fizikalnya agak lemah, dari atas kerusi roda, sang politikus veteren itu memberitahu para perwakilan Konvensyen Pakatan Rakyat (PR) kali kedua di Kepala Batas, Pulau Pinang “Apa yang saya katakan 20 tahun dulu adalah di luar konteks. Isu negara Islam sebenarnya boleh dibincangkan. Kita akui agama rasmi negara ialah Islam”.

Kenyatan terbaru yang sangat lunak dari tokoh politik veteren dan Pengerusi DAP itu mengejutkan ramai orang. Umum tidak menduga politikus seperti Karpal Singh akhirnya berlembut dengan dasar Islam yang diperjuangkan PAS, kerana selama ini, umum mengenali sosok ini merupakan satu-satunya pemimpim DAP yang sangat lantang tentangannya terhadap setiap langkah PAS membawa Malaysia mendekati Islam.

Orang yang paling gembira dengan kenyataan terbaru Karpal Singh tentunya Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. “ Mudah-mudahan Karpal mendapat hidayah daripada Allah SWT untuk menerima Islam sebagai satu sistem yang adil untuk semua kaum dan sesuai dipakai dalam konteks politik Malaysia” Demikian kenyataan akhbar yang diedarkan oleh Mursyidul Am PAS sehari selepas itu.

Tok Guru Nik Aziz dan Karpal Singh merupakan dua tokoh dari PR yang sebelum ini berbeza opini mengenai negara Islam. Nik Aziz mahukan Islam dijadikan suatu sistem pemerintahan mengantikan sistem Barat. Sedang Karpal menentang setiap langakah PAS untuk merealisasikan syariah Islam di Malaysia. Pertembungan itu sehingga melahirkan perasaan saling curiga mencurigai antara dua buah parti dalam gabungan Pakatan.

Sementara UMNO pula telah mengambil kesempatan mengeksploitasikan isu itu bertujuan memburuk-burukkan imej PAS. Setiap kali Pilihan Umum atau Pilihan Raya Kecil ada saja poster yang bertulis kenyataan Karpal 20 tahun dulu itu dipasang atau ditampal di lokasi strategik untuk mengingatkan pengundi-pengundi Melayu akan musuh sebenar mereka ialah DAP bukannya UMNO/BN. Olehkerana PAS bersama DAP dalam Pakatan Rakyat maka lebih baik jangan memberi undi kepada PR.

Pada pilihan Raya Kecil Manek Urai banyak poster yang bertulis petikan kata-kata Karpal dipasang sepanjang jalan di kawasan PRK. Walaupun kesannya tampak tidak seberapa, tapi sekurang-kurangnya telah memberi ruang kepada UMNO untuk mengeksploitasi isu tersebut dalam kempen mereka.

Sekarang UMNO tidak boleh lagi mengeksploitasi kerana lubangnya sudah ditutup, yang menutupnya pula bukan orang lain, dia adalah sosok yang bertanggungjawab mengeluarkan penyataan itu sendiri. Dan tujuan karpal pun antaranya agar Barisan Nasional tidak terus menerus mengekploitasi isu itu dalam pilihan raya umum mendatang.

Pendirian Karpal turut menarik perhatian Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang mengatakan PAS sentiasa bersedia untuk berbincang seputar isu tersebut dengan sesiapa saja termasuk Karpal.

Karpal Singh Wakil Rakyat Jelutong, Pulau Pinang, juga tokoh politik veteran DAP sangat dihormati dikalangan pendokong parti itu. Penasihat Umum PKR merangkap Ketua Pembangkang Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim saat berucap di Dewan Rakyat sebelum beliau dan tiga lagi rakannya dijatuhkan hukuman “gantung” dari menghadairi sidang Dewan Rakyat selama enam bulan, sempat berkelakar “Karpal Singh adalah Mursyidul Am DAP”. Apa saja kenyataan seorang yang bergelar “Mursyidul Am” tidak pantas untuk disanggah.

Kenapa Karpal mengambil mengambil masa lama untuk merubah persepsinya terhadap negara Islam yang diperjuangkan PAS? . Barangkali tokoh itu melihat sikap yang ditunjukkan Nik Aziz selama ini yang menentang keras sebarang bentuk rundingan ke arah perpaduan antara PAS dengan UMNO, di mana usaha itu mendatangkan kecurigaan dikalangan PR terutama DAP. Maka sebagai “hadiahnya” Karpal menyebut; isu negara Islam boleh dirundingkan.

Selanjutnya ia memuji PAS sebagai sebuah parti yang berdisiplin!

No comments:

Post a Comment