Tuesday, February 24, 2009

Pasir Mas oh Pasir Mas

Oleh: Rossem

Suatu pagi, di sebuah warung kopi di Pasir Mas, Abe Kob, seorang warga emas, sambil menghirup kopi panas dan makan nasi berlauk, tampak melemparkan senyum sinis kepada beberapa orang dengan pongoh berbicara seputar Datuk Ibrahim Ali. Walaupun berlainan meja tapi omongannya sangat jelas. Mereka semua terdiri dari pendokong setia Pas yang terasa terpukul dengan tindak tanduk Ibrahim Ali sejak kebelakangan ini yang banyak mengkritik Pakatan Rakyat termasuk Pas, terutama saat berdebat di Dewan Rakyat dan di depan press.

“Ibrahim Ali seorang wakil rakyat yang tidak mengenang budi” Kata salah seorang dari mereka dengan marah bercampur kesal. Perihal Ibrahim tidak mengenang budi menjadi topik hangat sekarang di Kelantan, terutama di Kawasan Parlimen Pasir Mas. Bahkan media massa juga turut membesarkan isu itu dengan tujuan tertentu yang tentunya terarah kepada negatif.

Wajah para pelangan setia warung kopi itu merah bagaikan udang dibakar, mereka geram sekali dengan sikap sang Ibrahim, namun sasaran kemarahan bukan saja terhadap Ibrahim, bahkan lebih banyak dituju kepada elit-elit politik Pas Negeri Kelantan sendiri, kerana memberi laluan kepada Ibrahim bertanding di Parlimen Pasir Mas dengan menepikan calon dari Pas, sedangkan kawasan tersebut merupakan kawasan tradisi Pas.

Hanya Abe Kob yang berada di meja sebelah tidak menampakkan kemarahan, sebaliknya mengukir senyum, tapi senyum Abe Kok sarat dengan makna. Senyum sinis dituju khusus buat teman-teman seperjuangan yang sedang marah-marah bagaikan terkena rasukan. Hati Abe Kob rasa puas kini, kerana saat ia menentang keputusan elit-elit Pas dulu lantaran membenarkan Ibrahim bertanding calon Bebas dengan menggunakan tiket Bulan Purnama, semua teman-teman seperjuangannya marah-marah, bahkan menuduhnya sebagai fanatik, tidak patuh kepada puck kepimpinan dan keputusan parti, tidak mengikuti perkembangan politik semasa. Datuk Him sudah boleh diterima, kerana sudah berubah, dia tidak lagi spises makan kawan dan macam-macam lagi.

Namun bagi Abe Kob, Ibrahim Ali tetap Ibrahim Ali – Tidak dinamakan Ibrahim Ali kalau ia berubah pendirian. Ia punya prinsip sekeras besi dan akan mempertahankan prinsipnya itu sampai akhir hayatnya. Ibrahim seorang yang memperjuangkan agenda Melayu; kata Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib. Sesiapa jua yang mengkritik orang Melayu dan Raja Melayu, suara Ibrahim akan segara mengaum bagai harimau. Ia hanya patuh kepada mentornya, mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Sultan.

Sifat itu bukan tidak bagus, bahkan sewajaranya dimiliki setiap orang Melayu. Tapi ada satu lagi tabiat Ibrahim yang tidak disenangi sesetengah pihak- cakapnya tidak berlapik! Lontaran kritikannya tanpa memilih tempat, kawan atau lawan.

Abe Kok sangat arif seputar karektur sang Ibrahim, yang kebetulan jiran sekampung; justeru ia terpanggil untuk memberi sedikit opini, betapa orang seperti Ibrahim jangan diberikan ruang untuknya bertanding kerusi Bebas bagi Perlimen Pasir Mas dengan menggunakan tiket Bulan Purnama pada PRU Ke-12 lalu. Namun oipininya dicemoh teman-temannya begitu rupa. “Sekarang, saat kalian mempertikaikan sikap Ibrahim Ali, justeru aku senyum saja. Kerana dua tahun dulu aku sudah peringatkan anda tentang kondisi ini” Beritahu Abe Kok.

Datuk Him atau Abe Him memenangi kerusi Parlimen Pasir Mas pada Pilihan Raya Umum ke 12, Mac 2008 mengalahkan calon Umno (BN). Beliau diberi laluan oleh Pas Kelantan untuk bertanding, disebabkan ketika itu sang Ibrahim tampak akrab dengan kepimpinan Pas negeri sesudah episod beliau ditendang keluar dari kilang Umno dua tahun dulu berlalu. Sejak itu ia sering mengunjungi Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat. Berceramah bersama di restrum berlambangkan Bulan Purnama. Vokalnya sama hebat, bahkan kadang-kadang lebih keras daripada pemidato Pas sendiri saat berhujah mengkritik kepimpinan Umno yang rakus kuasa, korupsi dan tidak adil.

Ibrahim Ali telah diminta melepaskan jawatannya sebagai Ahli Parlimen Pasir Mas kerana sering tidak sehaluan dengan PR ketika berhujah di Dewan Rakyat.

Pada tanggal 19 Februari lalu, beliau dikatakan bertikam lidah serta mengeluarkan kata-kata kesat terhadap Wakil Rakyat PR seperti “anjing, bangsat, beruk”. Justeru ramai pemimpin Pas termasuk Mursyidul Am Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri memintannya agar meletakkan saja jawatan, kerana tiket untuk beliau ke parlimen diberikan oleh Pas setahun lalu.

Namun secara terbuka, sang Ibrahim sebenarnya belum bersedia untuk berbalah dengan Tuan Guru “Saya masih menghormati Mursyidul Am Pas, belum ada pengganti yang yang dapat menggantikan Nik Aziz di Kelantan. Justeru saya dengan ini tidak mahu menjadi racun dengan mengeruhkan situasi politik di Kelantan”.

Namun dalam hal ini siapa yang patuk disalahkan? Abe Kok tentu tidak bersalah, ia kini berlepas tangan, kerana setahun dulu sudah mengingatkan; kerumitan bakal muncul akibat memberi izin Ibrahim bertanding sebagai calon Bebas bagi Parlimen Pasir Mas dengan menggunakan lambang Bulan Purnama!

No comments:

Post a Comment