Friday, August 27, 2010

Kenapa takutkan dinar emas dan dirham?


Oleh: Rossem

Hari kedua selepas diluncurkan, sebuah suratkhabar memberitakan; seorang dosen Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Mimi Aminah Wan Nordin individu terawal menggunakan wang dinar dan dirham (D&D) saat membelibelah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu. Lalu orangramai pun bertanya; kenapa sang pensyarah itu menggunakan wang dinar dan tidak Ringgit Malaysia? Pertanyaan sama ditujukan juga kepada sang penjual; kenapa menerima mata wang syariah yang baru semalam diperkenalkan kerajaan Kelantan, sedangkan penggunaannya menimbulkan kontroversi dan polimik umum.

Seorang Timbalan Menteri yang mengurus soal kewangan, Datuk Awang Adek Hussin juga kehairanan tentang urusniaga menggunakan D&D: Bagaimana pekedai di Negeri Kelantan boleh mengurus perniagaan jual beli dengan wang dinar dan dirham, sedangkan wang tersebut tidak diterima bank konvensional tempatan. Kata sang menteri. Maksud beliau, D&D tidak laku di bank. Bawalah seguni pun bank tak terima.

Kenapa peniaga-peniaga di Pasar Siti Khadijah mahu menerimanya, bahkan berebut-rebut mahu berurusniaga dengan D&D? Jawapannya kerana mereka cerdik.Otak mereka cerdas. Mereka tahu wang syariah yang diterima dari Mimi Aminah dan pelangan lain itu adalah emas dan perak tulin.

Mereka sedikit pun tidak terpengaruh dengan momokan orang yang mahu memburuk-burukkan sistem dinar. Kerana mereka tahu dinar itu diperbuat daripada emas, sedang emas punya pasaran tinggi. Di mana-mana pun di belahan dunia ini emas tetap laku. Tiada siapa meraguinya. Justeru momokan mereka yang anti syariah dipandang sebagai jenaka orang bodoh!

Empat tahun dulu (2006), saat pertama kali Kerajaan Kelantan memperkenalkan dinar emas, saya membeli satu dinar yang berukuran 23 mm dengan berat 4.25 gm bernilai RM332.25. Sekarang harga jualannya sudah meningkat RM580.00. Hanya dalam tempoh empat tahun sudah mencapai keuntungan RM248.00. Kalau membelinya 100 dinar, pasti keuntungannya sehingga ribuan ringgit. Memang emas tidak diterima oleh bank sebagai wang ringgit, tapi kalau mahu menyimpanya, jualkan saja. Simpan kertas (nilai) Ringgit Malaysia.

Dinar dan dirham adalah mata wang Islam. Perkataan dinar itu sendiri memang terdapat dalam al-Quran.

"Di antara Ahli Kitab ada orang yang jika kamu mempercayakan kepadanya harta yang banyak, dikembalikannya kepadamu; dan di antara mereka ada orang yang jika kamu mempercayakan kepadanya satu Dinar, tidak dikembalikannya padamu, kecuali jika kamu selalu menagihnya. Yang demikian itu lantaran mereka mengatakan: ""Tidak ada dosa bagi kami terhadap orang-orang bodoh itu. Mereka berkata dusta terhadap Allah, padahal mereka mengetahui."(al-Quran. S. Ali Imran:75).
Ditetapkan ukuran khusus untuk dijadikan taksiran. Ijma’ ulama sejak bermulanya Islam, zaman sahabat serta pengikutnya bahawa, satu dinar bersamaan dengan satu mithqal. Satu mithqal mengikut timbangan gram ialah 4.25gram. Timbangan yang digunakan untuk emas dinar dan perak dirham Kelantan adalah mengikut piawaian Saiyyidina Umar Al-Khattab r.a.

Penggunan D&D Kelantan yang bermula tanggal 12 Ogos 2010 kelmarin merupakan suatu upaya yang besar sekali implikasinya kepada umat Islam, bukan saja di negeri Kelantan, bahkan seluruh umat Islam di abad ini. Dengan menggunakan dinar dan dirham, sekurang-kurannya hukum hakam yang terkait dengannya tertegak kembali, sepertimana yang dikatakan oleh Ibnu Khaldun; zakat; nikah dan sebagainya perlu dan lebih afdal menggunakan matawang syariah.

Kelantan, sebuah negeri yang bercita-cita mahu mengembalikan semula kegemilangan Islam. Juga bertujuan menjaga sistem kewangan agar tidak berterusan dimonopoli Barat. Sepatutnya usaha itu mendapat dukungan kerajaan pusat, namun berlaku sebaliknya. Dinar dan dirham menjadi sasaran momokan mereka yang anti Islam. Bahkan dijadikan sebagai bahan lucuan oleh sebahagian orang “ Bagaimana mahu ke Kelantan, sedang aku tidak punya dinar dan dirham. Bagimana mahu makan dan sewa penginapan di sana nanti?”.

Tinggalkan orang bodoh itu, sebaliknya amati ungkapan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat “Negara Islam perlu membuktikan kepada Barat bahawa Islam mempunyai mata wangnya sendiri”.

No comments:

Post a Comment