Thursday, January 21, 2021

PERTANDINGAN & PAMERAN KARTUN ANTARABANGSA KESELAMATAN JALAN RAYA MALAYSIA 2021.

 

 

PERTANDINGAN & PAMERAN KARTUN ANTARABANGSA KESELAMATAN JALANRAYA MALAYSIA 2021.

 

Dianjurkan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) dengan kerjasama Balai Kartun Rossem (BKR), Malaysia.

 

Peserta yang layak:

 

berumur 18 tahun ke atas. Pertandingan dibuka di seluruh dunia.

Tema: Ke Arah Jalanraya  yang Lebih Selamat

 

Kemalangan jalan raya adalah salah satu penyebab utama kematian di seluruh dunia. Setiap tahun, kira-kira satu 1.3 juta orang terbunuh sementara banyak yang lain cedera atau hilang upaya kekal akibat kemalangan jalan raya. Kematian dan kecederaan di jalan raya dianggap sebagai salah satu masalah kesihatan awam yang paling mendesak, terutama di negara berpendapatan rendah dan sederhana. Ini perlu ditangani melalui penguatkuasaan, teknik (untuk infrastruktur jalan dan kenderaan) dan pendidikan.

Salah satu cara untuk mendidik pengguna jalan raya adalah melalui pembelaan keselamatan jalan raya dengan penggunaan bahan kempen yang kreatif dan berkesan, termasuk kartun. Secara amnya, antara penyebab berlakunya kemalangan jalan raya adalah infrastruktur jalan yang buruk (seperti lalu lintas bercampur, reka bentuk jalan yang tidak selamat, jalan yang tidak diselenggara dengan baik); kenderaan tidak selamat (terlalu lama atau tidak diselenggara dengan baik); dan tingkah laku pengguna jalan raya yang buruk (seperti pemandu yang tidak terlatih / tidak berlesen, tidak berhati-hati akibat menggunakan telefon bimbit atau peranti lain; memandu di bawah pengaruh dadah atau alkohol, memandu laju, tidak memakai alat pelindung seperti tali pinggang keledar, tempat duduk kanak-kanak atau topi keledar) .

Untuk selamat, setiap pengguna jalan raya harus selalu mengetahui peraturan dan undang-undang lalu lintas, menjaga keselamatan kenderaan melalui penyelenggaraan biasa, dan mempertimbangkan keselamatan setiap pengguna jalan raya yang lain. Keselamatan jalan raya adalah tanggungjawab bersama.

 

 

 

Kriteria Teknikal:

 

• Semua karya seni akan disiapkan pada 300 dpi.

 

• Saiz A3 (297mmx420mm) dalam format JPEG.

 

• Penyertaan: Maks. 3 kartun.

 

• Karya yang diserahkan boleh berwarna atau hitam dan putih, dengan gaya atau teknik apa pun.

 

• Karya yang diserahkan tidak boleh melanggar undang-undang hak cipta.

 

. Keputusan Juri adalah muktamad.

 

• Dengan menghantar penyertaan, peserta mengesahkan karya itu sendiri dan membenarkan penganjur mempunyai hak penuh untuk menghasilkan semula semua atau sebahagian dari bahan yang dimasukkan secara percuma untuk penerbitan dan / atau pameran untuk pameran.

 

 

Penyerahan:

 

Kirim kartun dan CV anda (Nama - Alamat - Nombor telefon - Alamat e-mel) melalui alamat e-mel berikut:

 

rossemcartoon@gmail.com dan yusofghani@miros.gov.my

 

 

 Tarikh akhir: 28 Mac 2021

 

 

Pameran:

 

 Semua peserta yang karyanya akan dipamerkan akan menerima katalog digital dan sijil penyertaan digital.

 

Hadiah pertama: RM1,500.00

 

Hadiah kedua: RM1,200.00

 

Hadiah ketiga: RM1,000

 

3 x Hadiah Saguhati: RM 500

3 comments: